Voor het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) hebben we een gebruikersvriendelijk portaal ontwikkeld waarin zij de reserveringen voor de verschillende initiatieven, projecten en campagnes rondom verkeersveiligheid kunnen inzien en beheren. Hiermee streven ze naar meer verkeersveiligheid in de provincie Limburg. ROVL valt onder de Provincie Limburg en is daardoor verplicht om ook aan digitale toegankelijkheidseisen te voldoen.
Withuisveld 24
6226 NV Maastricht
Een portal voor meer verkeersveiligheid
Niet alleen de verkeersveiligheid staat voorop, maar ook digitale toegankelijkheid conform WCAG.Meer inzicht voor ROVL
dankzij portal op maat
Over ROVL
Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) is een onafhankelijk provinciaal samenwerkingsplatform op het gebied van verkeersveiligheid, dat is samengesteld uit vele partners. Het doel van ROVL is om de verkeersveiligheid in de provincie Limburg te bevorderen door middel van verschillende initiatieven, projecten en campagnes. Dit omvat bijvoorbeeld het uitvoeren van verkeersonderzoek, het organiseren van educatieve programma's, het ontwikkelen van verkeersveiligheidsplannen en het promoten van verkeersregels en -normen.
ROVL richt zich op het verminderen van verkeersongevallen, het beschermen van weggebruikers en het creëren van een veiliger verkeersklimaat in Limburg.
Portal ROVL
Aan de website van ROVL is een maatwerk portal gekoppeld. Via deze portal kunnen ROVL en de Limburgse gemeenten de uitvoering van verkeerseducatie op scholen monitoren.
Via dit afgeschermde portal kunnen scholen inloggen om informatie te bekijken en projecten te reserveren. De scholen ontvangen jaarlijks punten en kunnen deze via de portal inzetten bij verschillende projectaanbieders.
Een ontwerp dat aansluit
Voor de realisatie van dit project is er gewerkt met een scala aan instrumenten om zo een gedegen functioneel ontwerp te krijgen dat aansluit bij de grote diversiteit aan doelgroepen. Denk hierbij aan het beoordelen van persona’s, customer journey, opstellen van use cases, vertaling naar wireframes en grafisch ontwerp. Daarbij heeft er ook UX-onderzoek plaatsgevonden om zo eventuele drempels weg te nemen en de aansluiting bij doelgroepen te maximaliseren.
Meer inzicht
Via de portal kan ROVL alle reserveringen inzien en kunnen er statistieken worden uitgedraaid ter controle en voor presentatie aan belanghebbenden van de Provincie Limburg en de Limburgse gemeenten. Door deze real-time rapportoverzichten is het gemakkelijker geworden om de juiste personen op de hoogte te houden van de voortgang.
De reserveringen kunnen gefilterd worden en gefilterde resultaten kunnen geëxporteerd worden. Dit geeft snel inzicht in de reserveringen, puntenaantallen en statussen per regio, gemeente, thema’s, type onderwijs en leveranciers. Via een interne communicatiefunctie in de portal kunnen scholen met de aanbieders communiceren over het plannen van reserveringen en vragen.
Gemeentes kunnen inzien welke scholen er in hun gemeente actief zijn en welke reserveringen gemaakt worden. Zo heeft de desbetreffende gemeente overzicht of er wordt gewerkt aan verkeersveiligheid in de omgeving.
Design Thinking en rapportages
Bij de realisatie van dit project zijn ook methodes als Design Thinking toegepast. Het projectteam zit daarbij regelmatig met klant samen. Dit is dan niet alleen op commercieel en projectmanagement niveau, maar ook met developers, UX-specialisten en marketeers om te bespreken hoe de portal werkt en verbeterd kan worden en ervaringen te delen vanuit hun eigen projecten. Doelstelling is om de website jaarlijks te verbeteren.
Dit wordt niet alleen vanuit ervaring en feedback gedaan, maar ook vanuit tastbare data via diverse tooling die wordt ingezet om het gebruikersverkeer van de website te analyseren. Hiervoor zijn op basis van KPI’s rapportages op maat samengesteld die inzicht geven in het gedrag van gebruikers om bij te kunnen sturen en te optimaliseren.
Digitale toegankelijkheid
Digitale toegankelijkheid is in het proces meegenomen voor zowel de website als de portal. Beiden platformen zijn in 2023 opnieuw getoetst door een externe partij op WCAG.
Het nieuwe onderzoek had hierbij vooral betrekking op de nieuwe richtlijnen, die in september 2023 zijn ingegaan; van WCAG versie 2.1 naar WCAG versie 2.2. De update van de richtlijnen zijn in juli 2024 geïmplementeerd.
Continue proces
Voor digitale toegankelijkheid is continue ontwikkeling onmisbaar. De realisatie van een website of portal is een continu proces, waarbij techniek faciliterend moet zijn. Maar de echte winst zit in de toegevoegde waarde; het optimaal vertalen van de boodschap op communicatief, visueel en functioneel niveau om daarmee te converteren naar de gestelde KPI’s.
Laat een portal ook voor jou werken
Ben jij ook op zoek naar meer inzicht in je projecten of wil je je workflows en processen efficiënter inrichten? Dan kan een portal op maat met de juiste softwarekoppelingen je daarbij helpen. We stemmen een portal volledig af op de wensen van jouw organisatie, zodat deze oplossing ook écht voor jou gaat werken.
Kom eens langs om je vraagstuk te bespreken, we kijken graag hoe we voor jou een passend portal kunnen realiseren!